Kulinaria

Sól – zachowaj zdrowy umiar.

Sól w niewielkich ilościach jest nam niezbędna do życia. Zawarty w niej sód korzystnie wpływa na pracę serca, układ krwionośny i gospodarkę wodno-elektrolitową naszego organizmu. Trzeba tylko zachować zdrowy umiar. Złota zasada mówiąca, że co za dużo to niezdrowo w przypadku soli sprawdza się idealnie. 5 gramów soli dziennie, czyli jedna płaska łyżeczka od herbaty, to absolutne maksimum. Nadmiar soli w codziennej diecie może Ci mocno zaszkodzić. Zapewne słyszałaś o tym, że używanie zbyt dużych ilości tej przyprawy, może być przyczyną nadciśnienia tętniczego, którego następstwem może być zawał lub udar. Naukowcy z Yale School of Medicine odkryli również, że nadmiar soli w pożywieniu znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na jedną z groźnych chorób autoimmunologicznych, takich jak stwardnienie rozsiane, choroby tarczycy czy reumatoidalne zapalenie stawów.

Nie rezygnuj całkowicie z soli, ale mocno ogranicz jej spożycie. Zachowaj zdrowy umiar. Postaraj się nie dosalać. Weź pod uwagę to, że w gotowych produktach, które codziennie kupujesz w sklepie jest jej sporo. Chleb, bułki, masło, twarożki śniadaniowe, ser żółty, wędliny, jogurty. To wszystko zawiera sól.
Ograniczenie spożycia soli do zalecanego bezpiecznego poziomu pozwoli Ci też zadbać o urodę. Pozbędziesz się obrzęków i opuchlizny pod oczami i wreszcie zaczniesz wygrywać walkę z uporczywym cellulitem. Pamiętaj, że nadmiar soli nie służy zachowanie pięknej figury.

http://www.ajkshop.pl/
http://www.bud-len.pl/
http://www.dcgroup.pl/
http://www.glus.pl/
http://www.gryfbet-gielda.pl/
http://www.ann-design.pl/
http://www.brugo.pl/
http://www.twojaprawda.pl/
https://dogin.pl/
https://redsms.pl/
https://staryswiat.com.pl/
https://www.redsonia.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.