Kulinaria

Soczewica- jedz ją, a będziesz zdrowa i silna

Soczewica to niezwykła roślina strączkowa znana i uprawiana na całym świecie od wieków. Warto włączyć ją na stałe do swojego jadłospisu, a pozytywne efekty nie karzą na siebie długo czekać. Właściwości zdrowotne soczewicy są wręcz niezwykłe. Odgrywa ona ogromną rolę w profilaktyce anty nowotworowej, między innymi, dzięki zawartości izoflawonów, kwasu fitynowego i włókien roślinnych. Spożywanie soczewicy przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na jedne z najgroźniejszych nowotworów- na raka piersi i jelita grubego. Ponadto jej regularna konsumpcja przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, co ma niebagatelne znaczenie w profilaktyce zawału serca i udaru mózgu.

Te niewielkie ziarenka kryją w sobie także mnóstwo wartości odżywczych. Soczewica jako bardzo bogate źródło wartościowego białka, nie tylko daje siłę i wspomaga budowę masy mięśniowej, ale też stanowi cenny budulec dla naszych włosów, skóry i paznokci. Jest prawdziwą skarbnicą witamin z grupy B, witaminy E oraz takich minerałów jak potas, wapń, magnez, żelazo i siarka. Jeśli więc cierpisz na anemię, łatwo się męczysz, ciągle borykasz się z problemami skórnymi, a Twoje włosy wypadają i straciły blask, to jak najszybciej powinnaś włączyć soczewicę do swojego jadłospisu.

Do wyboru masz różne odmiany tej rośliny strączkowej- zieloną, żółtą, czerwoną, a nawet czarną. Soczewica jest niedroga i łatwo dostępna. Kupisz ją w każdym markecie. Jest ona również na tyle łatwa w przygotowaniu, że nawet jeśli nie jesteś mistrzynią gotowania, z pewnością sobie poradzisz. Soczewica jest doskonałym dodatkiem do zup, gulaszu warzywnego czy zapiekanek. Możesz też upiec z niej zdrowy wegetariański pasztet lub przygotować pyszną pastę do smarowania pieczywa. Możliwości jest naprawdę wiele. Jedząc regularnie soczewicę, będziesz zdrowa i silna, a dodatkowo zachowasz idealną sylwetkę, ponieważ jej ziarna są bardzo sycące i już stosunkowo niewielka ich ilość, sprawi, że na kilka godzin zapomnisz co to głód.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.