Kulinaria

Słynne zioła w naszym domu. Szczypiorek

Szczypiorek jest chyba najprostszym ziołem, jakie możemy zasadzić sobie w doniczce na naszym oknie. Warto go hodować samodzielnie, gdyż niema zbyt wielkich wymagań co do miejsca, w jakim rośnie.

Co posiada szczypiorek.

Szczypiorek pochodzi bezpośrednio od cebuli i posiada jej właściwości, podobnie jak czosnek, który jest z tej samej rodziny. Zawiera wiele składników odżywczych, minerałów, przeciwutleniaczy i witamin. Posiada działanie przeciwnowotworowe, szczególnie jeśli chodzi o żołądek i jelito grube, ale także spowalnia powstawania nowych komórek rakowych już w istniejących zmianach nowotworowych. Bardzo polecany dla Panów, ponieważ zmniejsza ryzyko powstawania przerostu prostaty. Jeśli chcesz cieszyć się dobrym snem, jedzenie szczypiorku pomoże ci w tym dzięki, zawartej w nim cholinie. Coś szczególnie ważnego na jesień i zimę, gdy łapie nas depresja. Szczypiorek zawiera kwas foliowy, który zapobiega zbyt dużej produkcji homocysteiny, która jak wiadomo, blokuje produkcje hormonów szczęścia. Wiadomość dla mam karmiących piersią, szczypiorek zwiększa laktacje.

Jak zasadzić szczypiorek

Najprostszym sposobem na szczypiorek w domu jest umieszczenie cebuli w doniczce z ziemią. Ten sposób pamiętam, że praktykowała moja mama. Bierzemy cebule, robimy dołek w ziemi tak, żeby ¾ cebuli znalazło się pod ziemią. Podlewamy i już. Po paru dniach zacznie z cebuli wyrastać szczypiorek.

Drugim sposobem jest zasadzenie szczypiorku z nasion. Tu do wyboru mamy bardzo wiele odmian, ale pamiętajmy, żeby wybrać tą, która będzie lubiła warunki panujące na naszym oknie. Informacje o tym, co lubi dana odmiana, znajdują się zawsze na odwrocie opakowania z nasionami.

Kiedy zbierać szczypiorek.

Nasz szczypiorek zbieramy, gdy jego liście osiągną przynajmniej 15 cm wysokości. To pozwoli mu bez przeszkód rosnąć dalej. Pamiętajmy, aby nie zerwać mu wszystkich liści. Jeśli chcemy wykorzystać go na bieżąco, nie zrywamy go wcześniej, gdyż po pewnym czasie gdy leży sobie za długo gdzieś z boczku gorzknieje i traci swoje właściwości aromatyczne.

Szczypiorek w kuchni

Można go stosować w formie świeżej, suszonej, a także mrożonej. Z powodzeniem może być stosowany jako dodatek do zup, sosów, twarogów, potraw z jaj i ryb, sałatek i surówek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.