Kulinaria

Nowa odsłona tradycyjnego klopsa.

Klops to od pokoleń jedno z ulubionych dań polaków. Ta smaczna i pożywna potrawa nie musi za każdym razem smakować tak samo. Warto poeksperymentować w kuchni i nadać jej nieco oryginalności.

Klops z fetą i warzywami- pyszne połączenie tradycji i nowoczesności.

Aby przyrządzić to danie będą Ci potrzebne następujące składniki:
-mięso mielone wieprzowo-wołowe lub z drobiu- 80 dag,
-jajko,
-pół szklanki bułki tartej,
-łyżka dobrej musztardy,
-ser feta- około 20 dag,
-średni ogórek konserwowy,
-papryka czerwona,
-cebula,
-przyprawy- sól, pieprz, majeranek czosnek i ostra papryka.

W pierwszej kolejności mięso mielone mieszkamy z przyprawami, musztardą, jajkiem i bułką tartą. Wyrabiamy, aż powstanie gładka masa. Paprykę i ogórka kroimy w bardzo drobną kostkę i mieszamy z rozdrobnioną fetą. Doprawiamy farsz do smaku pieprzem i ostrą papryką. Następnie z mięsa formujemy średniej wielkości kulki. Spłaszczamy je w dłoni i nakładamy farsz, a następnie zamykamy klopsa i nadajemy mu lekko zaokrąglony kształt. Takie klopsiki możemy, z powodzeniem smażyć na patelni- wystarczy odrobina dobrze rozgrzanego tłuszczu. Obsmażamy mięso przez kilka minut na każdej stronie, aż lekko się zarumieni. Dobrym rozwiązaniem są również klopsiki zapiekane w sosie. Wystarczy, że uformowane surowe klopsy ułożymy w naczyniu żaroodpornym i zalejemy do połowy wysokości gęstym sosem (najlepiej sprawdzą się sos koperkowy lub pomidorowy). Potrawę pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni. Serwujemy z tradycyjnymi ziemniaczkami. Ciekawym pomysłem do tego smacznego dania są też frytki z batatów. Klopsy w nowym wydaniu to doskonały pomysł na obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.