Kulinaria

Mleko roślinne – zdrowy i smaczny składnik diety

Mleko roślinne to umowna nazwa stosowana dla napojów pozyskiwanych z roślin, które dzięki swoim właściwościom z powodzeniem mogą zastąpić mleko krowie. Takie mleko to idealne rozwiązanie nie tylko dla osób nietolerujących laktozy. To także smaczna i zdrowa alternatywa i składnik diety dla tych, którzy nabiał lubią i tolerują, ale chcą urozmaicić i wzbogacić swoją dietę. Wybór wśród mlek roślinnych jest duży. Najbardziej znane jest mleko sojowe, ale do wyboru mamy także mleko ryżowe, owsiane czy też te pozyskiwane z orzechów jak na przykład mleko migdałowe czy koksowe. Warto ich spróbować i przekonać się, które smakuje nam najbardziej. Każde z nich charakteryzuje się innymi właściwościami, jednak cechą wspólną dla wszystkich napojów roślinnych jest to, że zawierają białka i mogą stanowić substytut klasycznego nabiału. Posiadają także duże zawartości witamin, także witamin A i E, nazywanych witaminami młodości. Przy wyborze kierujemy się zarówno smakiem jak i składnikami odżywczymi danego napoju. Mleko roślinne to także idealne rozwiązanie dla Pań walczących lub też obawiających się pojawienia się cellulitu. W trosce o kondycję skory ulubioną kawę, cappuccino czy też latte warto przyrządzić właśnie na bazie napoju roślinnego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.