Kulinaria

Domowe masło orzechowe- proste, tanie i zdrowe.

Domowe masło orzechowe jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale również znaczniej tańsze i zdrowsze niż to gotowe zakupione w sklepie. Z łatwością w kilkanaście minut przygotujesz je sama w domowej kuchni. Wystarczy mieć blender, patelnię, orzeszki ziemne i trochę dobrych chęci.

Orzeszki ziemne kupimy tanio, na wagę, w niemal każdym markecie. Aby uzyskać około pół kilograma masła orzechowego, będziemy potrzebować 60-70 dkg orzeszków ziemnych w łupinkach. Orzeszki obieramy zarówno z zewnętrznej łupiny, jak i cienkiej brązowej skórki, a następnie prażymy przez 2-3 minuty na suchej patelni. Tak przygotowane umieszczamy w blenderze kielichowym lub robocie kuchennym i miksujemy przez 5 do 7 minut na wysokich obrotach. Masło jest gotowe, kiedy jego konsystencja jest gładka, aksamitna i nie zawiera wyraźnych grudek. Na koniec, wedle uznania, dodajemy do smaku szczyptę soli lub łyżkę miodu i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane masło orzechowe przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Należy je spożyć w ciągu dwóch tygodni.

Naprawdę warto samemu w domowej kuchni przygotować masło orzechowe. To proste i tanie, a ponadto otrzymany smakołyk jest zdrowy, bo nie zawiera konserwantów i tłuszczy utwardzonych, które często znajdziemy w składzie gotowego sklepowego masła orzechowego. Ten domowy smakołyk świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, kanapek czy ciasta. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.