Kulinaria

Czekolada – co w niej dobrego?

Czekolada jest produktem znanym od lat – i uwielbianym chyba przez wszystkich. Któż nie doceni słodkiego smaku i pięknego zapachu jakimi kusi każda czekolada?

Rozkoszując się pysznym smakiem, mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że czekolada to nie tylko przyjemność dla podniebienia, ale także wiele cennych składników odżywczych. Czekolada zawiera chociażby łatwo przyswajalny magnez, pozwala szybko zaspokoić głód, a także powoduje wydzielanie endorfin, hormonów szczęścia.

Do wyboru mamy wiele rodzajów smakołyku, więc każdy znajdzie swoją ulubioną: jest czekolada gorzka, czekolada mleczna, czekolada z orzechami, bakaliami, nadziewana owocami lub z bardziej egzotycznymi dodatkami – np. ostrym chili.

Jeśli wybór słodkiej przyjemności nie jest tylko zachcianką, ale liczą się także walory zdrowotne, najlepsza będzie czekolada gorzka, dobrej jakości. Taka czekolada zawiera najwięcej cennych składników, za to najmniej tłuszczu. Jeśli jednak liczy się głównie przyjemność jedzenia, można pozwolić sobie by była to dowolna, ulubiona czekolada. Jej zjedzenie od czasu do czasu nie wpłynie znacząco na naszą figurę, za to ogromnie poprawi samopoczucie. Pamiętać tylko trzeba, by nie przesadzić – jak wszystko w nadmiarze, równiez czekolada może szkodzić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.